salam semua.......ni n3 tertunggak juga.....
bhn:
1 pkt serbuk agar2 yg clear 10gm
1 cwn gula
1 sb mambung tepung kastard
1 kuning telur
1/2 cwn susu pekat
7 cwn air
sedikit esen vanilla
sumi secukupnya utk atur dlm loyang
cara:
masak agar2 dgn air smpai larut.....bila larut masuk gula
t.kastard,susu,telur,vanilla dibancuh dgn sedikit air dan tapis
bila dah agar2 dah gelegak masuk bahan yg dibancuh td,kacau
sekejap dan tutup api.....biar suam baru dicurah dlm loyang yg
disusun dgn sumi ,bekukan dlm esbok baru di potong.....
"bila larut masuk gula
ReplyDeletet.kastard,susu,telur,vanilla dibancuh dgn sedikit air dan tapis"
salam opah...
mksudnya gula+kastard+susu+telur+vanilla+air lepas tu tapis ke?
tak manis ke opah guna gula dengan susu pekat banyak ni?