Thursday, June 17, 2010

puri

Buat untuk minum petang..........sedap smpai x cukup.....boleh
makan begitu saja x payah cicah dgn kari sbb doh dah rasa manis......




dpt 10 biji je.......cicah dgn kari kosong.....baki smlm



bhn:
1 cwn tepung gandum + 1/2 sk mauripan
1/4 cwn air*
2 sb minyak masak*
1 sb gula(opah letak 2 sb)*
1/4 sk garam*
1-2 sb air nk guna masa menguli

cara:
masak atas dapur hingga mendidih sekejap bhn bertanda*......
curah dlm tepung yg bercampur mauripan, kacau dgn garfu sbb
panas.....uli dan tambah air jika perlu.rehatkan doh selama 30 minit
(doh kena tutup tudung periuk).....canai bulat...........goreng dgn api
sederhana.......caranya bila dh gelembung baru terbalikkan.......
(minyak kena banyak mcm kita goreng jemput)

No comments:

Post a Comment