Thursday, August 18, 2011

Puding Sagu Gula Melaka

Smlm buat puding utk opah mkn sorang je....hubby x suka....so opah
buat sikit....dpat 2 bekas.......klau nak x da dah.....habis licin....opah
ambil resepi dr dapur maklang tp x ikut bulat2.....tima kasih ......izin
opah tepek dkt sini utk share.....


yg ni opah mkn dgn air gula saja....sedap gak


yg ni opah bubuh air gula +susu cair dan isi buah kabung

bhn:
1 /2 cwn sagu_rendam 1/2 jam
1 cwn air
pewarna hijau
pandan paste
garam

cara:
didih air smpai gelegak.....masuk pewarna hijau,garam,pandan paste
tapis sagu yg rendam tadi.....masuk dlm air gelegak .....kacau selalu
bila sagu dh masak (klau nmpk pekat sgt boleh tambah air sikit)
tutup api biar atas dapur sekejap.......baru masuk dlm gelas kaca
bila dh suam boleh masuk dalam esbok
bila nak mkn curah air gula melaka .....boleh campur dgn susu cair
klau suka....



Wednesday, August 17, 2011

Kuih Lopes

Salam.....buat kuih untuk berbuka smlm.....lauk mcm biasa beli je
dkt PARAM.....kuih ni febret hubby maklum kan org perak.....opah
malas nk rebus pkai daun pisang bagai......sesiapa yg nak cuba style
opah org yg malas boleh lah......


dpt 6 ketul....tu pun x habis


sebelum masuk microware......tengok daun pandan x blend
siat2 je....pastu tutup dgn penutup....boleh masak


terap dgn acuan love


bhn: 2-3 org
1/2 cwn pulut-rendam 1jam
1/2 cwn lebih sikit air
1 helai daun pandan-kerat2 sikit
sedikit kelapa putih parut
sedikit pewarna hijau
setitik pandan paste
garam sikit

cara
buang air baki rendaman pulut......masuk dlm mangkuk
tahan panas.....isi air...garam....pewarna hijau....pandan paste
dan daun pandan.....masuk dlm microware....set temp 640
selama 10 minit.....kluarkan....gaul dgn gafpu....tutup
semula pulut td biar dkt luar microware selama 5 minit
ambil plastik bersih....bubuh pulut tekan sikit bagi padat
terap dgn acuan yg disukai....gaul dgn kelapa parut dan
boleh mkn dgn air gula nisan...

Air Gula
2 keping gula nisan
2 sb gula putih
1 helai daun pandan-simpul
1 cwn air

cara
masak bhn diatas api slow sambil kacau....bila dh hancur
dan gelegak .....tapis....biar sejuk .....baru guna


Monday, August 15, 2011

Biskut Honey Stars

Salam.....pg smlm opah start buat kuih raya ......thn ni buat empat
jenis .....cuma tart je x buat lgi.....tengoklah besok ke lusa baru
nak buat....



bhn:
1 butter
3/4 cwn gula kastor
3/4 cwn black current
4 cwn honey stars yg sudah di patah2 kecil
2 kuning telur
1 penutup vanilla
21/2 - 3 cwn tepung naik sendiri
coklat smarties dan paper cup kecil

cara:
pukul butter dan gula smpai gebu.....masuk telur.....vanilla
off mixer......masuk black current.....kacau.....masuk honey
stars......masuk tepung sedikit-sedikit adunan biar lembut dr
kita buat biskut biasa sbb honey stars cepat serap cecair dlm
doh.....cubit sikit masuk dlm paper cup.....tatah dgn coklat
smarties.....bakar.....



Biskut Siam




bhn:
1 buku butter
1 cwn gula kastor
1/2 cwn t.jagung
1/2 cwn t.kastard
2 kuning telur(1 utk sapu)
1 penutup vanilla
gandum ikut lembut
kacang tanah yg dh goreng/ceri

cara:
pukul butter dan gula hingga kembang.....masuk telur
esen vanilla off mixer masuk t.jagong....t.kartard kacau
rata......masuk gandum.....uli smpai x melekat tangan
canai terap dgn acuan.....sapu kuning telur ......atur
kacang dan ceri.....bakar

Biskut Badam



bhn:
1 buku butter
1 1/2 cwn gula perang
1 cwn t.jagung
4 kuning telur(2biji utk sapu)
2 sb minyak sapi
1/2 cwn badam halus
gandum ikut lembut
badam utk hiasan

cara:
pukul butter +gula perang sebati ......masuk minyak sapi.....pukul
lgi.....masuk telur sebiji-sebiji off kan mixer......masuk badam halus
t.jagung masuk gandum uli smpai jadi doh,bujurkan......sapu kuning telur
tatah dgn badam.....bakar

Saturday, August 13, 2011

celup tepung frozen food

Goreng celup tepung untuk cucu yg berpuasa separuh hari.......
nak masak nasi malas.......cucu ckp xpa.....mkn ni pun dh kenyang
mana tak nya.....boleh habis semua......siap pesan nnti masuk facebook
boleh dia balik poland nnti mama dia buat..........dia ingat opahnya ada
facebook.........resepi x payahlah opah ikut cara ada dkt kotak.....cuma
lap dulu frozen food dgn kertas dapur bgi kering dlu......



cicah dgn tomato sause

Kuah Kacang

Hari ni opah x bz ......mcm hari lain antar cucu gi belajar bahasa english
dan antar hubby gi keje so saja buat kuah kacang ni untuk simpan dlm esbok
kut2 besok ke lusa nak mkn lgi rojak mee pulak......



bhn:
300gm kacang tanah-goreng tanpa minyak-blend
2 sb cili blend
1/2 biji b.besar*
2 biji b.putih*
2 biji buah keras*
1hiris halia*
1 hiris lengkuas*
1 sk rata udang kering*
secubit belacan*
2 btg serai -ketuk
sedikit air asam jawa
1keping gula nisan
1 sb gula pasir
1 sk rata garam
3 cwn air

cara:
blend bhn bertanda* + lada blend tumis smpai pecah minyak.....baru masuk
gula pasir ,air asam jawa.....kacau lgi......baru masuk kacang,air dan serai
slowkan api .......masuk gula nisan.....garam.....kacau sekali sekala smpai
kuah td pecah minyak......rasa manis dan masin......tutup api.

Thursday, August 11, 2011

Puding Buih Opah Style

salam ramadhan yg ke 11.....puding ni dh pernah buat dlu
tp opah guna perisa pisang so kali ni cuba pulak wat
perisa strawbery.....sedap gak.....puding buih ni klau ada
putih telur yg lebih byk bru opah buat......ni lebih masa
buat kuih tart aritu......ambil kuning saja utk sapu atas tart
yg putih xkan nk buang dlm cik tong.....membazirkan tambah
skrg barang semuanya naik....



opah mkn dgn buah kabung......nasib buah kabung
yg beli kali lembut giler...



nampakkan buih dia gebuuu.....

1 cwn agar strips- yg sudah direndam
1/2 cwn gula pasir
1 cwn putih telur-klau nk buih byk(pukul dgn mixer smpai putih gebu)
4 1/2 cwn air
pewarna merah
esen strawbery

cara:
masak agar2 dgn air smpai agar2 larut
masuk gula pasir.....bila dh gula larut
masuk pewarna dan esen
ketepikan biar suam.....bila dh suam baru masuk putih telur
yg dipukul dgn mixer smpai putih gebu.....kacau dgn wisk
baru masuk dlm acuan.......dan masuk dlm esbok....bila dh
sejuk boleh mkn dgn kuah kastard yg dicampur dgn buah
dlm tin

kuah kastard:

1 cwn susu cair
1/2 cwn susu pekat
3 cwn air masak suam
1 biji kuning telur
1/4 cwn t.kastard + 1/2 cwn air masak suam
3 sb gula pasir
sedikit pewarna kuning
sedikit esen vanilla

cara:
susu pekat +susu cair+air+gula masak dgn api slow
bila dh hampir gelegak (kena kacau selalu dgn wisk tau)
masuk tepung kastard yg dicampur dgn air dan kuning telur
t.kastard + air +kuning telur kena tapis dlu
masuk pewarna dan esen vanilla
biar suam bru masuk esbok


Tuesday, August 9, 2011

Pasembur @ rojak

Salam buat untuk berbuka semalam.....kuah opah pkai kuah sate zul
yg byk lebih masa anak opah beli satay aritu.....sayangkan nak buang
kuahnya x basi......cuma opah tambah air ......garam dan gula nisan....
kasi manis sikit.....



bhn untuk 2 orang:(semua bhn kat bwh potong ikut suka)
1 biji telur rebus
1 biji kentang rebus
1 keping tauhu-goreng
1 ketul ayam goreng
sedikit timun
sedikit taugeh-celur
sedikit jemput gandum

semua bhn kat atas dicampur......curah kuah......bolehlah di makan.....

bhn jemput gandum:
1 cwn gandum
sejemput taugeh
1/2 biji b.besar-p0tong baji
daun bawang- potong 1 inci
daun kucai-potong 1 inci
1/2 sk garam
sedikit air

cara:
bancuh semua bhn dgn air.....jgn cair pulak....biar pekat sikit....
rehatkan 10 minit ......baru goreng dgn minyak byk.....boleh dpt
6 ketul........bila dh suam baru potong.....

Asam Pedas Tumis

Lauk berbuka beramai-ramai dkt umh mak opah ari sabtu aritu.....
lauk ni opah masak sendiri.....lauk yg lain beli je......



bhn:
1/2 kg ikan pari (basuh dgn garam dan asam jawa)
2 sb cili blend*
2 biji cili padi*
1 biji b.besar*
3 ulas b.putih*
1 sk ketumbar*
1 sk lada hitam*
1/2 sk jintan manis*
1/2 sk jintan putih*
1 hiris halia*
1 hiris lengkuas*
1 hiris kunyit hidup*
3 cwn air
sedikit air asam jawa
1 keping asam gelugur
sedikit aji
garam/gula
1 biji tomato-belah 4
kacang bendi
daun kesom
1 btg bunga kantan-opah x da stok

cara:
blend bhn bertanda * sampai hancur.....tumis sampai naik minyak
(masa tumis nk kena lama)masuk air asam jawa.......kacau sebentar
dan masuk 3 cwn air......bila dh gelegak masuk ikan.....bunga kantan
asam keping,gula,aji, garam....kacang bendi....daun kesom dan tomato
rasa masam ,masin baru tutup api.....



Sunday, August 7, 2011

Tart Daun

Salam.....selak kan opah nak buat kuih raya awal2......puasa pun
belum cukup 2 minggu lgi ni.......sebenarnya kuih ni utk anak opah
yg dah nak balik ke poland semula utk bagi pd kwn2 yg dut kat sana
resepi ni dari mula anak opah kecil2 lgi smpai opah dah bercucu masih
x beralih pd resepi yg lain.....tart ni lain sikit ..........x cair klau masuk dlm
mulut....dia ranggup ......mmg satu family opah suka tart ni......



betulkan rupa dia mcm daun......pakai sepit.....


yg ni utk bawa ke poland

bhn:
1 buku buttercup
3 sb gula kastor
2 sb minyak sapi gee
1 biji telur
sedikit esen vanilla
tepung gandum

pukul dgn mixer buttercup dan gula smpai gebu
masuk minyak sapi dan vanilla.....pukul lgi
masuk telor......pukul lgi......masuk tepung gaul dgn
tangan sampai x melekat pd jari(jgn keras tau nnti
pecah masa nak bentuk jadi daun)bila dah isi inti
bentukkan jadi daun dan sepit
sapu kuning telur.....bakar

inti: 1/2 kg jem nenas yg readymade
utk sapu: 2 biji kuning telur +pewarna kuning sikit

Monday, August 1, 2011

SALAM RAMADHAN

SALAM RAMADHAN AL-MUBARAK PADA SEMUA TEMAN2 BLOGGER

DAN SEMOGA MENDAPAT KEBERKATAN DI BULAN MULIA INI

AMPUN DAN MAAF DIATAS SEGALA KETERLANJURAN KATA2

DAN KESILAPAN...............