Friday, February 26, 2010

SLM MAULIDUR RASUL

SALAM MAULIDUR RASUL 12RABIULAWAL 1431HIJRAH,
kepd semua bloggers dan silent reader,semoga kta menghayati ajaran & sunnah nabi muhamad
S.A.W dlm kehidupan seharian kta semua amin.........

Tuesday, February 23, 2010

mee udang

tgharini opah x lalu nk mkn nasi.sbb badan x berapa sihat...dlm dut menjenguk dapur org.
terjumpa satu resepi nampak sedappp je.dapur ummi ktn...jgn marah ye ummi opah nk share
resepi dkt mana2 org yg selalu jenguk dapur opah ni....resepi ni opah oter sikit..
bhn utk di celur;
1 pkt mee kuning
sedikit taugeh
sedikit sawi
bhn utk dikisar;
1 biji b.besar
2 ulas b.putih
1sb udang kering
sedikit halia
3 sb cili blender
3sb tomato sause
1sb cili sause
garam/gula/petis atau belacan
bhn utk direbus
15 ekor udang/dgn 3cwn air/bila dh masak udang asingkan udang
2 biji kentang/dgn 3cwn air/blend
1 cwn air/klau rasa pekat sgt
cara;
panaskan periuk tumis bhn kisar ,biar naik minyak baru masuk air rebusan udang.masuk air ubi kentang,kecilkan api biar mendideh lama2 sedikit..rasa baru tutup api

Sunday, February 21, 2010

pau habibi

A'kum semua lama opah x berupdate terlampau bz dan bercuti ,
lagi pun x ada apa2 opah nk share resepi sbb klau nk buat pun x org yg nk mkn,
minggu ni ank opah ada seorg balik bercuti,tapi opah dh x ada mood nk masak dan ini saja yg dpt opah hidangkan utk sarapan pg merangkap minum ptg nanti.....


yg warna merah ni inti kacang merah sedap yummy dikukus selama 15 minit.....

yg ni warna hijau inti kaya.....tapi opah x suka....beli dkt giant tp x ingat berapa harganya....

Wednesday, February 10, 2010

rainbow marble puding

hari ni opah sgttttt.....lerrrr.......rajinnnnn...
walau x ada org nk mkn.....hati kta nk wat juga.....
bhn;
1 1/2 cwn air
1/2 cwn gula
8 grm serbuk agar2 (cap nona)
1 sb susu pekat di bch dgn 1/2 cwn air
1 sb butter
1 biji telur
1sk tepung kastard
1sk vanilla
1 sk coco di bch dgn air(guna pewarna xpa)
pewarna merah
pewarna hijau

cara;
masak agar2 dgn gula smpai mendidih,tutup api biar sebentar,
kacau telur,t.kastard,vanilla,susu biar rata dan tapis.
masuk kedlm periuk agar2 tadi masak semula sampai mendidih masuk butter tutup api.
bahagikan pd 3 bahagian ,coco,merah dan hijau.
ambil loyang sendal dgn buku biar terangkat sebelah,mula2 tuang warna coco,warna merah,
warna hijau buat hingga habis,angkat buku biar loyang rata semula ,apabila dh beku masuk
dlm peti ais, bila dh sejuk boleh di potong.

Thursday, February 4, 2010

bekal

ni lah bekalan utk dibawa umah ank opah diputrajaya,
pulut kuning dan rendang ayam smlm...
nampaknya periuk dan dapur opah x berasaplah.......beberapa minggu...

Wednesday, February 3, 2010

rendang ayam

ni...lah menu tgh ari,arini umah opah....
simple je...sedap klau dimkn dgn nasi panas2.......
jemputlah makan banyak ni.......


1 ekor ayam kecil(klau besar x best byk isi)
3/4 cwn cili blend(b.besar +b.putih)
6 biji cili padi(klau nk pedas)
31/2 cwn santan
1 sb penuh rempah kari ayam
1 inci halia(tumbuk)
1 inci lengkuas(tumbuk)
3 btg serai(tumbuk)
1/2 keping gula merah
1sk gula putih
garam
2 inci kulit kayu manis(campak)
2 helai daun kunyit(potong)
1 btg serai titik
1/2 cwn kerisek

cara;
campur semua bhn,kecuali kerisek,1 btg serai yg titik,daun kunyit.
masak dgn api sederhana.bila mengelegak masuk kerisek,serai titik.
bila hampir pekat masuk daun kunyit.masak smpai pecah minyak...

sambal tempoyak


1/2 cwn ikan bilis(basuh toskan)
1/2 cwn tempoyak
1/2 cwn santan
1 cwn air
7 biji cili padi(tumbuk)
1/2 inci kunyit hidup(tumbuk)
1 btg serai kerat 3(titik)
2 biji bawang besar (potong bulat)
garam/gula/aji
1keping asam keping(klau tempoyak x masam)
5sb minyak masak
cara;
tumis b.besar, cili padi dan kunyit,bila garing masuk tempoyak,ikan bilis santan,garam,gula,aji,
serai,air dan asam keping ,masak smpai pekat,tutup api.

Tuesday, February 2, 2010

puding tapai

boleh dpt lebih kurang 25_26 biji



bhn A
15 biji telur besar
2 cwn air
3 helai daun pandan
1 tin susu pekat
5 sb gula
sedikit warna hijau

blend bhn A , kemudian tapis pkai tapis teh (halus)....ketepikan

bhn B
1 tin susu cair ideal
1/2 tin susu pekat
1/4 cwn gula
4 cwn air masak
3 sb penuh tepung kastard/di bancuh sdkit air
1 merah telur
2 penutup vanilla esen
1/2 cwn kismis

masuk bhn B kedlm periuk,masak dgn api slow,pas tu masuk tepung
kastard + merah telur+air yg sudah ditapis ......bila dh pekat
masuk kismis dan vanilla.....biar dideh kejap tutup api....

bhnC
1 cwn gula
1 cwn air

goreng gula smpai perang dan cair,pastu masuk air ,biar sebentar baru tutup api.

bhanD
2 pkt tapai ubi/lenyekkan

cara;
panaskan acuan kecil2 dlm pengukus, bubuh 1 sk bhn C,kemudian 1sk bhn D,kemudian bhn A jgn penuh sgt,kukus selama 15 minit.buat smpai abis,bila sejuk baru keluarkan dr acuan.
bila dh masak semua baru masuk kedlm bhn B.puding tapai ni sedap mkn apabila sejuk.

air asam


Actually air asam ni dh lama buat,tapi baru arini ingat nk msk n3 utk refer ank2 opah.


1cwn air masak
1/2 cwn asam jawa(bancuh dan tapis)


bhn hiris;
1/2 biji tomato(potong dadu)
1 biji b.besar
2 biji cili padi

bhn tumbuk;
3 biji cili padi
1/2 inci belacan yg sudah dibakar
1sb gula(agak2)
sedikit garam
1/2 biji limau nipis(perah ambil air)

cara;kacau air asam bersama bhn tumbuk,bila dh ok masuk bhn hiris,
boleh di hidang dgn ikan bakar .............oh yummy.........

Monday, February 1, 2010

mee tomato

td dlm dut pikir apa nk wat minum ptg nnti,tiba2 teringat daging dan mee ada dlm ais box,
klau mee tomato sedap juga.....jd tertunailah hasrat dihati.........

bahan2;
1 pkt mee kuning
1 cwn daging yg siap direbus dan dipotong nipis
sedikit kobis di potong dan dicelur
sedikit daun sup dipotong
b.goreng utk tabur

2sb cili blender(siap b.besar +b.putih)
1/2 sb t.ubi di bancuh dgn 1cwn air
1 cwn air rebusan daging
3 cwn air
1sb rata garam
2 sb gula
3 sb tomato sauce (cap maggi)
1 biji tomato besar(di potong dadu)
sedikit aji

cara;
tumis cili blender ,bila garing masuk tomato,tomato sauce,air rebusan daging.
daging yg dihiris,garam ,gula.bila dh menggegak msk air dan air t.ubi biar
sebentar baru masuk aji rasa sebelum tutup api.